tiistai 18. elokuuta 2009

fiilistelyä kaksi viikkoa ennen lähtöä

Morokeni! Eli kuangaliksi moi:)

lähtövalmistelut ja -fiilistelyt ovat jo vauhdikkailla kierroksilla pyörimässä, ainakin päässä, jonkin verran myös jo konkreettisina asioiden hoitelemisina, niitä lisää ensi viikolla ahvenanmaan lomalta palattuani.

Olen siis matkalla Suomen Lähetysseuran (ihan SLS vaan) esikoulutus- nimisen kurssin työalueharjoitteluun. Namibia ehdotettiin kohteeksi, kun toivoin harjoittelua ensisijaisesti työtehtäväkriteerein: ensisijainen toive ja tavoite on perehtyä yhden Suomen suurimman ja kaikkein vanhimman kansainvälistä kristillistä ja kehitysyhteistyötä tekevän järjestön kummilapsityöhön.

1.9- 13.10 asustan pohjois-Namibiassa Nkurenkurussa, 2000 hengen "kaupunki", jossa vain muutama valkoinen. Kieleni: suomi Dahlstenin perheen ja harjoittelijakollegan (nuorisotyönopiskelijapoika) kanssa, englanti useimmissa työtehtävissä, kuangali, ndonga ja elekieli missä vain liikkuessa, osaan jo kysellä hieman miten on nukuttu (eli mitä kuuluu meikäläisittäin). Nkurenkurussa työni liittyy joillain erilaisilla tavoilla Nkurenkurun yläaste-lukioon, jossa kummioppilaita, ja Kavangon alueen krisitllisen kasvatustyön kehittämiseen.

Lokakuun puolivälin jälkeen asun Windhoekissa eli pääkaupungissa ja pääsen sukeltamaan Katuturaan ("tänne emme jää"- suora käännös slummin nimestä) slummipäiväkotityöhön, esikouluiksi kutsutaan, mutta lapset n. 3-5v. Pääkaupungissa on lisää meitä harkkareita myös. Myös hiv-työhön ja yleisesti seurakuntaelämään koitan tutustua täällä. Namibiassa SLS:n yhteistyökumppani on Namibian ev.lut. kirkko(ELCIN), joka on iso.

SLS tukee ja kanssatekee Namibiassa kolmenlaista työtä karkeasti, seurakunta- ja julistustyö (mm. suht tunnetut Löytyt on kehittämässä seurakuntien musiikkityötä) toiseksi diakoniatyö ja yhteiskunnallinen työ (johon nuo yläaste-lukio ja esikoulut ja kummilapsityö liittyvät) ja hiv-työ, jota tehdään CUAHA-verkoston yhteydessä. Palaan muuten maailman AIDS-päivänä 1.12, viime vuonna Suomessa oli todella heikosti osallistujia kyseisen päivän hienoissa seminaareissa, messuissa ynnä muissa helsingissä, joten toivottavasti tänä vuonna olis hitusen aktiivisempaa. Namibia on maailman Hiv-tilastojen kolmonen n. 20 %:lla (en ole varma mikä on se kakkonen Swazimaan jälkeen, varmaan jokin Namibian naapureista eli Angola, Botswana, Sambia, Zimbabwe,Etelä-Afrikka, voisin villisti veikata). Toivottavasti pääsee jossain noista käymään, lokakuun puolivälissä ainakin Etoshan luonnonpuistoon Nkurenkurun ja Windhoekin puolivälissä ja kenties ihanasti viilentävälle rantalomalle joku loppuosan viikonloppu.

Loppuun hyvä linkkivinkki: mun elinympäristöön pääsee loistavasti kurkistamaan menemällä Vaasan suomalaisen seurakunnan sivuilla lähetystyö-otsikon alle ja nappaamalla Suvi ja Janne Dahlstenin (ohjaajiani) blogin, löytyy myös 8min leffapätkä, mitä kaikkea Nkurenkurun arjessa voi tapahtua. Mbaa eli näkemiin!

1 kommentti:

  1. nyt on pakko kommentoija. en usko, että se kakkonen on ainakhaan angola. sielä se ongelma on lähinnä etelässä, eli namibian rajala. sillon ainaki ko itte vielä sielä olin, niin se oli vasta tuleva ja koko ajan kasvava ongelma, koska paljon väkeä kävi töissä ja muutenki mm. namibiassa. angolan soasta johtuen, sielä ei ole väki niin liikkunu aikasemmin -> ei ole aids:kaan päässy leviämhään. tietoa tietoa ;)

    VastaaPoista