tiistai 6. lokakuuta 2009

varhaiskasvatusta namibian puskista

kävin tänä aamuna naapurin äidin ja 3v-pojan kanssa paikallisessa päiväkodissa/ 3-5-vuotiaiden esikoulussa, kuten tääl on tapana sanoa. paikka on tiilitalo, josta toinen huone käytössä ja toinen tyhjänä. käytössä olevan sisustus pieniä muovituoleja ja liitutaulu, ei muuta materiaalia. ulkona muutama hieman vaarallisen oloinen liukumäki ja kiipeilyteline, aidattu piha. lapsia n. 30 ja opeja 2 (suomen päivähoitolakeihin verrattuna siis reilu puolet enemmän tääl lapsia/työntekijä tuon ikäisiä kuin meil saa olla)otin pari söpöä kuvaa ja taidan lahjoittaa sinnekin niitä kyniä, joita oon teiltä muutamilta ystäviltä matkaan saanut.

naapurini tahtoisi siihen tyhjään huoneeseen enkunkielisen ryhmän perustaa tammikuussa, katsotaan kuinka käy. jännä oli kuunnella mitä asioita naapuri ja hänen ystävänsä, toinen äiti, arvostavat päivähoidossa/esikoulussa: muun muassa valkoiset opettajat, se että löytyy tietokoneita ja korkeahko hinta takaavat laatua! kommentoin, että opettajien asenne lapsia kohtaan ja taidot ohjata toimintaa (esim opettaa lauluja, leikkejä, askartelua) ovat minusta tärkeimpien joukossa.

kyseinen eskari maksaa noin 3 euroa kuussa ja kokoontuu ma-pe 8.30-11.00, naapuri vertasi että rundulla enkunkielinen ryhmä maksaa 12 euroa kuussa ja joku yltiöhieno paikka Sambiassa on n. 300 euroa vuodessa! kommentoin ohjaajilleni, että tuonne voisi jatkossa jokusen diak-eskariharjoittelijan pistää päiväksi pariksi kehittämään esikoulutoimintaa, antamaan ideoita opettajille jne. mutta hienoa, että täältä pienestä nkurenkurusta löytyy yrittäjyyttä varhaiskasvatuksen parissa, tarvetta kyllä on! taidekerhossammekin on huomannut, et eihän nää siveltimenpitely-, ryhmässätoimimis- ym. taidot ole kovin korkeaa tasoa tuollaisilla 3-4-vuotiailla.

loppuun lista, keitä kaikkia ovensuussamme on yllätyksellisesti vuorokauden sisään pistäytynyt (jännä kontrasti ku Suomessa ei juuri yllätysvieraita ovelle poikkea!):
1. vesimittarinmittaajat kaupungintalolta
2. rahankerääjä kuoromatkan rahoitusasialla keräyslistan kera(emme saa antaa rahaa)
3. naapureita 2-3 kansalaisuudella, lapset tulee sisään saakka heti jos päästää
4. kalakauppiasmiehiä, jotka ei tosiaan tuolta pimeydestä erottuneet kovin hyvin
5. joku hieno hallituksen auto kyselemässä naapureita
6. jokunen lehmä, vuohi, koira ja kissa
-ei täällä kyllä tylsäksi aika käy kotona!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti